2025·gemeenteraad

VooruitMemo kritisch over herinrichting Sint-Apollonialaan tijdens gemeenteraad van maandag 31 maart: “We blijven aandringen om dit sneller te laten gebeuren”

Sinds de opening van het heringerichte kruispunt aan de Sint-Apollonialaan, luiden er heel wat reacties van de inwoners van Mol. En ook VooruitMemo legt haar kritische bedenkingen voor aan schepen van mobiliteit, Hilde Valgaeren (N-VA). “Ook deze zaken moeten jullie misschien eens overwegen.”

Het heringerichte  kruispunt Sint-Apollonialaan – Keirlandse Zillen – Nijverheidsstraat.
Het heringerichte kruispunt Sint-Apollonialaan – Keirlandse Zillen – Nijverheidsstraat. © rv

Bron HLN: Nena Keersmaekers 01-04-25, 08:20

In het kader van het rioleringsproject in de Sint-Apollonialaan werd ook het kruispunt met Keirlandse Zillen-Nijverheidsstraat volledig heringericht. Het gemeentebestuur keurde tijdens de gemeenteraad unaniem goed om de geplaatste signalisatie te reglementeren. Toch klonken er kritische bedenkingen over de gehele herinrichting vanuit de oppositie.

Oversteken

Raadslid Koen Van Gompel (VooruitMemo) zegt dat er zeker goede aanpassingen gebeurden aan de weg, maar dat er ook nog veel zaken in overweging moeten genomen worden: “Het allerbelangrijkste is de oversteek over het zebrapad van de Sint-Apollonialaan richting de spoorweg. Op het einde van dat zebrapad, vinden we er de tegels voor blinden, maar die eindigen op een stukje zand op het spoor. Dat lijkt me vrij gevaarlijk. Er is voor blinden voorlopig geen aanduiding dat ze eerst een stuk naar links moeten gaan en nadien langs het spoor kunnen wandelen”, begint hij. “Op diezelfde plaats komen er veel voetgangers uit de Sint-Apollonialaan, vooral ‘s avonds, die het kruispunt overwandelen. Nadien steken ze de spoorweg over, maar vanaf daar worden ze aan hun lot over gelaten, want daar is geen duidelijke aanduiding dat een oversteekplaats aangeeft.”

Van Gompel uit onder meer ook nog zijn bezorgdheid betreft de slagboom. Die is er namelijk niet aan de linkse kant van de overweg. “Ik wil dan ook echt aandringen om bij infrabel druk te zetten om dit in orde te maken. Want dit is levensgevaarlijk.”

Dan vraagt het raadslid zich ook nog af hoe de fietser moet oversteken indien hij van de Nijverheidstraat richting de Keirlandse Zillen fietst. Ook dat is niet duidelijk aangegeven, zegt hij. Tot slot polst hij naar hoe fietsers moeten gaan als ze van de Hangarstraat komen. De weg achter het kapelletje is een goede oplossing, maar een aanpassing van die borduren daar zou goed zijn, want je rijdt er je banden kapot.”

Het kapelletje waarachter het fietspad loopt.
Het kapelletje waarachter het fietspad loopt. © rv
Twee fases

Schepen Hilde Valgaeren bedankt Van Gompel voor zijn suggesties. Ze zegt ook dat er ook verschillende burgers zijn die bedenkingen en suggesties meedeelden na de openstelling van het vernieuwde kruispunt Sint-Apollonialaan – Keirlandse Zillen – Nijverheidsstraat.

“Eerst en vooral wil ik zeggen dat de herinrichting in twee fases gebeurt. Het eerste deel is reeds klaar en die loopt van de spoorwegovergang tot aan de Sint-Apollonialaan, dat is het deel waar nu veel reactie op kwam. Een tweede project en een belangrijke schakel, is de herinrichting van de Hangarstraat, het deel achter de spoorweg. Wanneer dit in orde zal zijn, zal de aansluiting veel logischer en beter zijn. Idealiter wilden we de twee projecten tegelijk laten doorgaan, maar voor de herinrichting van de Hangarstraat bleken ook MOW (mobiliteit en openbare werken), de Lijn en de Provincie betrokken te zijn. Deze fase is dus verschoven naar 2026.”

Daarbij erkennen ze dat de signalisatie bij de opening van het kruispunt niet voldoende duidelijkheid bracht. Daardoor wisten fietsers soms niet dat ze komende uit de Hangarstraat moesten oversteken naar het dubbelrichtingsfietspad en kwamen ze onverwacht op het drukke kruispunt terecht. “Anderzijds hebben we 30 jaar lang gewacht voor een straat als deze, waarbij we langs beide kanten een vrijliggend fietspad hebben.”

Het klopt dat wij moeten zorgen voor goede signalisa­tie, maar het is aan de mensen om te doen wat er op de aanduidin­gen staat. Ik roep dan ook iedereen op om te doen wat hij zou moeten doenHilde Valgaeren, Schepen van mobiliteit

Maatregelen

Omdat het bestuur de bezorgdheden begrijpt en veiligheid vooropstelt, namen ze binnen de week na de openstelling verschillende maatregelen om de situatie veiliger en duidelijker te maken: “Er ligt nu een opvallende rode markering op het dubbelrichtingsfietspad in de Hangarstraat. Dit was al eerder gepland, maar kon door te lage temperaturen niet vóór de opening uitgevoerd worden. De rode markering wordt de komende dagen nog voorzien van duidelijke pijlen die de dubbele rijrichting verduidelijken”, klinkt het bij Valgaeren.

“Verder werd er een fietssuggestiestrook aangebracht in de Beeldekenslaan, tussen de Hangarstraat en het begin van het dubbelrichtingsfietspad. Zo zie je duidelijk dat je achter het kapelletje moet doorrijden om het dubbelrichtingsfietspad te bereiken. Daarnaast wordt ook de fietsoversteek in de Hangarstraat met extra belijning benadrukt. En vanuit de Hangarstraat, Rechtestraat en Beeldekenslaan zullen nieuwe wegwijzers richting Achterbos duidelijk de fietsroutes tonen.”

Het heringerichte kruispunt Sint-Apollonialaan – Keirlandse Zillen – Nijverheidsstraat.
Het heringerichte kruispunt Sint-Apollonialaan – Keirlandse Zillen – Nijverheidsstraat. © rv

De schepen meldt ook dat aan de verplichte fietsoversteek in de Hangarstraat nu extra borden en een duidelijke versperring zijn en dat ook de wegmarkeringen zijn uitgebreid, met pijlen richting Achterbos. Tot slot roept ze automobilisten actief op om in deze zone traag te rijden en extra op te letten voor fietsers. Het volledige kruispunt wordt mee opgenomen in de snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur die geldt voor de Keirlandse Zillen. “Het klopt dat wij moeten zorgen voor goede signalisatie, maar het is aan de mensen om te doen wat er op de aanduidingen staat. Ik roep dan ook iedereen op om te doen wat hij zou moeten doen.”

Op de planning

Wat de borduur achter het kapelletje betreft, reageert Valgaeren dat ze tijdens de paasvakantie een borduurverlaging zullen doorvoeren in de Beeldekenslaan, waar het dubbelrichtingsfietspad start. Zo kan je dit met een minimaal niveauverschil gemakkelijker gebruiken.

“En Infrabel plaatste inderdaad nog geen verkorte slagboom aan de zijde van het dubbelrichtingsfietspad. Maar de aanvraag hiervoor werd in het verleden al ingediend en is inmiddels formeel goedgekeurd. Tegen eind 2025 zal die er komen. We blijven aandringen om dit sneller te laten gebeuren”

https://www.hln.be/mol/vooruitmemo-kritisch-over-herinrichting-sint-apollonialaan-tijdens-gemeenteraad-van-maandag-31-maart-we-blijven-aandringen-om-dit-sneller-te-laten-gebeuren~abde04ed