2021·gemeenteraad·nieuws

VOORUIT en MEMO – MEERMOL willen openluchtactiviteiten en festivals bijkomend ondersteunen

De vaccinatiecampagne trekt zich op op gang en voorzichtig krijgen we perspectief. Anderzijds zullen organisatoren van activiteiten en festivals de komende maanden nog erg creatief moeten zijn. Gemeenteraadsleden Masha Celen (Vooruit) en Lander Geyzen (MEMO-Meer Mol) willen de organisatoren niet in de kou laten staan en hen maximaal ondersteunen.

“Hoe de evenementenkalender er de komende maanden in Mol zal uitzien hangt sterk af van de flexibiliteit en opgebouwde financiële draagkracht van onze lokale verenigingen, organisaties, feestcomités,…”, zegt raadslid en festivalorganisator Lander. “We merken dat er veel ‘goesting’ is, maar ook nog veel onzekerheid. Zo is het niet altijd even makkelijk om een aangepaste versie te bedenken van een bewezen succesformule. Ook het wegvallen van sponsorgelden en het beperken van het aantal aanwezigen, zorgen voor de nodige financiële kopzorgen”, zegt Lander.

Evenementenkalender

“Mensen snakken echter naar ontspanning”, sluit Masha aan. “We willen er dan ook voor zorgen dat nieuwe en aangepaste initiatieven alle kansen krijgen de komende maanden. De huidige Federale, Vlaamse en gemeentelijke ondersteuningsmaatregelen, komen vaak niet tegemoet aan de noden die ervaren worden. Zo werden we nog gecontacteerd door een organisatie die wel ideeën heeft, maar niet de slagkracht heeft om financiële risico’s te nemen. We vrezen dan ook dat vele organisatoren, zonder ondersteuning, alles nog één jaar zullen uitstellen. En dat zou erg jammer zijn voor de Mollenaar”, zegt Masha.

Dialoog

“We willen samen met de gemeente in dialoog gaan met de verenigingen en organisatoren. Op korte termijn kunnen we dan enkele materiële en financiële steunmaatregelen uitwerken die als valnet kunnen fungeren”, stelt Lander. “Ondersteuning die vertrouwen geeft aan organisatoren om toch de stap te zetten en evenementen toe te voegen aan de zomer en de najaarskalender. Het zijn deze lokale organisaties die zo belangrijk zijn om van Mol terug een bruisende gemeente te maken.”

Concrete steunmaatregelen

“We willen de steunmaatregelen zo concreet en laagdrempelig mogelijk maken”, zegt Masha. “Zo worstelen nogal wat verenigingen met reserveringssystemen en online betaalmogelijkheden. Ook de vaste kosten van sanitaire, afsluithekken en geluidsmateriaal zouden (deels) verlicht kunnen worden. We hopen dat de gemeente met ons dit initiatief zal willen nemen”, zegt Masha. “We stelden al voor om deze zaken op een extra commissie te bespreken, maar de gemeente ging er niet op in. Hopelijk wil men nu er wel voor zorgen dat de Molse organisatoren hun creativiteit kunnen botvieren en dat de Mollenaars jong en oud, op een veilige manier, dicht bij huis kunnen genieten van de zomer en het najaar”, besluit Masha.

Masha Celen 0491 19 82 81

Lander Geyzen 0495 414 381